Spring naar de inhoud

Als je online eens kijkt, zie je hoe groot het aanbod is. Er zijn vier factoren die ik altijd meegeef om rekening mee te houden met je aankoop: densiteit, grip, duurzaamheid. Uiteraard is kostprijs en kleur/print/… ook doorslaggevend voor je finale beslissing.

Los van die elementen kan ik enkel helemaal overtuigd spreken van de matten waar ik zelf ervaring mee heb (de andere lees ik zelf uiteraard ook gewoon reviews van). Ik ben heel tevreden van mijn Manduka mat! Net omwille van de uitstekende combi densiteit en duurzaamheid. Je betaalt er eenmalig wel wat voor meer maar ze garanderen dat het “de enige mat is die je ooit nodig zal hebben”. Ik heb hem nog niet kapot gekregen en al zeker geen last van die vervelende afkorrelende stukjes  en ben heel blij dat ik hem zo goed kan afkuisen gezien mijn hond er ook heel graag mee op komt liggen en we al wat buitensessies met regen achter de rug hebben.
Wanneer je via hun website je mat bestelt, krijg je trouwens 10% korting wanneer je de code ValerieVijverman ingeeft: https://eu.manduka.com/pages/yoga-mats-category . Met mijn Manduka mat koos ik voor Prolite (4,5mm) omdat ze heel dens zijn en ben zelf blij met ondersteuning voor gewrichten. 

Hierbij meer uitleg over die vier elementen:

Dit is vooral interessant voor de gewrichten. Je zou logischerwijs zeggen dat hoe dikker de mat is, hoe meer ondersteuning je krijgt. Maar dat klopt niet altijd. Het gaat eigenlijk over de densiteit. Een 4mm mat kan meer ondersteuning bieden dan bijvoorbeeld eentje van 8mm omdat die eerste toch meer densiteit heeft. 
Wat wel is: hoe meer mm/denser, hoe minder gevoel je nog hebt met de ondergrond. Hoe minder mm, kans dat je de ondergrond ‘te’ goed voelt en dus het gevoel hebt dat je even goed op de vloer yoga zou kunnen doen.

Dat kan je helaas niet nagaan wanneer je online een mat koopt. Zelfs in de winkel vaak niet omdat ze ingepakt zijn. In de Decathlon hingen ze in het verleden uit, met de huidige coronamaatregelen weet ik niet of ze dat nog doen.
Voor jezelf heb je misschien een idee of je liever een gladdere mat hebt of eentje met wat meer textuur. Voordeel van een iets gladdere mat is om met vloeiendere yoga vlotter van de ene naar andere houding kan gaan, nadeel is dat je kan uitschuiven.

Het materiaal zelf speelt daar een belangrijke rol. Je hebt bijvoorbeeld ook yogamatten gemaakt van kurk wat goed zou zijn voor het milieu. Maar over dat gedeelte ken ik te weinig dus ga ik me niet uitspreken. Waar ik hier naar kijk, zijn ervaringen van anderen. De meeste mensen die me advies vragen voor een nieuw matje, hebben een nieuw matje nodig omdat dat van hen afbrokkelt. Zo heb je na elke yogasessie wat korreltjes yogamat op je kleren of lichaam hangen. Dan kan een mat misschien ‘maar’ 20 euro kosten maar ook maar enkele maanden meegaan bij intensief gebruik. 

Tenslotte nog even een woordje over kostprijs van een mat. Ik zag al yogamatjes vanaf 4 euro en er zijn yogamatten van rond de 150 euro. Brede range dus. Bij een matje van 4 euro zal je wellicht moeten inboeten op kwaliteit en duurzaamheid.

Conlusie: het is dus zo persoonlijk en volledig up to you waar je het meest belang aan hecht of vooral het meest aangenaam bij voelt. Ik zeg heel regelmatig “het is jouw matje” wanneer ik bedoel dat je bij houdingen niet naar je buuryogi of naar mij moet kijken om iets na te doen maar het is ook echt jouw matje waar je de komende jaren nog van yoga zal kunnen genieten. Ben je er nog niet uit of twijfel je tussen de laatste opties? Dan kijk ik natuurlijk heel graag samen met je mee. Geef me dan zeker een seintje