Spring naar de inhoud

Digitaal minimalisme

In augustus sloot ik de digitale wereld een volledige maand van me af.  Een bewuste keuze die iets minder gemakkelijk verliep dan ik me had ingebeeld toen ik er aan begon. Mijn doel was om achteraf zelf opnieuw in handen te hebben hoe ik met mijn smartphone gebruik om ga vooraleer dat kleine schermpje mij weer voor luttele minuten meenam naar ergens waar ik eigenlijk nooit bewust voor had gekozen om te zijn.

Of het deugd deed? Yes! Of ik binnenkort nog eens een zo een maand plan? No way.

Volledig afsluiten was namelijk té. Let’s face it: trop is vaak te veel. Toch koos ik er voor resoluut even alle sociale media en pc te bannen omdat ik een vermoeden had dat de verleiding anders groot zou zijn. Dat zou meteen misschien hét grote voordeel kunnen zijn van even alle sociale media te bannen. Je ontdekt maar al te goed hoe onbewust je neiging is om iets te checken. Hoe vaak ik de neiging had die gsm vast te nemen om dan te beseffen dat ik niet veel anders kon doen dan iemand een smsje te sturen. Het vervelende is dat wanneer een app er wél nog op staat, je vertrokken bent voor een poosje doelloos scrollen zonder dat eigenlijk je intentie was.
Doelloos scrollen kàn uiteraard ontspannend, inspirerend, leuk,… zijn. Alleen heb ik als grootste take away dat het vooral kan bijdragen wanneer ik er effectief voor kiest om dat te doen. En niet op momenten dat er zo veel andere waardevolle dingen te doen zijn om daarna weinig concentratie over te hebben. 

Een maand volledig afsluiten bracht ineens ook wel wat fomo mee. Dat gevoel was uit mijn lijf sinds de start van lockdowns en honestly, ik had het niet gemist. Fomo is by definition ergens anders zijn dan in ’t hier en nu. En wat ik ontdekte over de voorbije jaren is dat de momenten van intens geluk, vaak net hele kleine momenten in ’t hier en nu zijn. Sociale media zijn heel effectief om fomo gevoelens in de hand te werken maar de afwezigheid ervan lieten mijn hersenen zich de vrije loop in alles wat ik potentieel aan het missen kon zijn. Vreemde wending!

Waar genoot ik wél ontzettend van? Mensen in ’t echt, face to face terugzien en fijne gesprekken te hebben. Het meest confronterende was wel het moment dat iemand wilde beginnen vertellen over haar fan-tas-tische reis, toen iemand anders al begon aan te vullen: “Oh ja! Dat heb ik gezien op je foto’s. Wat een geweldige uitzichten waren het daar. Precies ook wel écht goed weer gehad hé. Zalig toch want hier was het maar niks”. Ik was zo blij wél nieuwsgierig te kunnen polsen hoe die fantastische reis was, ipv dat ik enkele dagen ervoor in mijn zetel al haar mooiste kiekjes al op Instagram gespot had.

Anyway. Even afsluiten van de socials heeft zijn voor- en nadelen gehad.

PROS
geen verleiding als je van alle sociale media uitgelogd bent
extra tijd in je dag – check maar eens even hoeveel schermtijd je op een dag hebt, doe dat maal 7 voor je week en hola pola, daar is die tijd die je maar denkt te missen.
frisser brein – byebye wisselkost om te switchen tussen verschillende taken
meer aanwezig in de échte gesprekken
– herontdekken van analoge activiteiten (hello, puzzel of ontspannend boek!)
– best interessant om gewoon eens zelf te ervaren. En te beseffen dat je weet dat iets niet zo goed voor je is, en je jezelf toch betrapt op het doen er van.

CONS
– mogelijke overwhelm wanneer je terug komt en een inhaalmanoeuvre probeert te doen (zie tips). Whatsapp ‘herstelt’ trouwens niet alle berichtjes die in een maand gemist zijn. misschien ook niet nodig maar ik heb nu nog verschillende gesprekken waar staat ‘wachten op inhoud’ 🙂 excuses dus als ik daar niet op gereageerd heb 😉
praktische haalbaarheid: zo een smartphone kan het leven effectief gemakkelijker maken. Het is namelijk ZO een luxe om even je Waze aan te zetten als je ergens wil geraken of een fietsenmaker in de buurt op te kunnen zoeken als je een platte band hebt. Beide zaken waren net iets moeilijker in augustus zonder smartphone
– te groot contrast voor en na de maand detox.

Ik kies daarom in de toekomst voor digitaal minimalisme ipv helemaal niet meer digitaal te gaan. Bewust kiezen dus. Wat is écht nodig en wat draagt bij aan mijn mentale gezondheid en past ook binnen de keuzes die ik in het leven wil maken.

TIP 1. Net zoals je misschien anderhalf jaar geleden je kleerkast of keukenkastjes onder handen nam en richting kringloopwinkel ging, kan het zinvol zijn je digitale gewoontes even te loggen. Waar spendeer ik tijd aan en in welke mate ‘sparks it joy’. Onderweg kwam ik eens de term ‘phone dumbing‘ tegen. Je smartphone dus iets minder slim maken door niet-essentiële apps er af te zwieren.

TIP 2. aansluitend op hierboven: volg of connect enkel met mensen die meerwaarde bieden. “Je bent wat je eet”, geldt meer dan ooit ook voor andere prikkels die je binnen neemt. Kijk of je hier ook wat meer kunt terug dringen naar de essentie en de mensen die je nog volgt maar al 10 jaar niet meer zag: des te leuker hen gewoon te vragen als je hen nog eens terug tegenkomt. Verrassingen zijn extra groot! 

TIP 3. Prik vaste tijdstippen om je social media (niet) te checken. Zo probeer ik na 20u en voor 10u geen socials binnen te laten. Je kan dit best in stappen opbouwen. Mijn GSM komt sowieso al niet meer in de slaapkamer de afgelopen twee jaar. Bang dat je toch een essentiële telefoon mist? Leg hem in de kamer er naast op ‘niet storen’ en kies welke nummers jou wel ’s nachts kunnen bereiken.
Je GSM fungeert als wekker? Ideaal, dan moet je zeker opstaan om hem af te drukken als hij niet naast je hoofd ligt 😉
Je doet wat je wil natuurlijk maar voor mij is het écht een verschil in slaapkwaliteit wanneer ik sociale media ’s avonds links laat liggen en ’s ochtends is er ineens wel ruimte voor wat yoga of meditatie. 

TIP 4. Geef het voldoende tijd. Nieuwe gewoontes vragen namelijk even tijd om te wennen. Merk dat je misschien écht wel afkickverschijnselen krijgt. Ineens telkens het weer beginnen checken omdat dat het enige is dat refresht als je even alle feeds uitschakelt? Je brein zoekt die dopamineshots van vernieuwing en nieuwe info op. Hoe meer we het z’n gangetje laten gaan, hoe meer het nodig heeft. Detox is in die zin nog zo slecht niet gekozen.
Leer jezelf opnieuw langer op 1 ding tegelijkertijd te focussen. Ook dat heeft tegenwoordig een term: single tasken. Het vraagt de nodige training van je brein en het leuke is dat meditatie je daar enorm mee vooruit helpt. Er bestaan (ironie) ook apps die je helpen, zoals Forest. Hier plant je telkens een boom wanneer je je aandacht de hele periode bij de taak houdt ipv naar andere apps te gaan. Don’t panic: je bent niet de enige die niet langer dan 10min aan 1 stuk met iets bezig kan zijn, maar het wordt beter bij consistente oefening. Start bijvoorbeeld al eens met 7 minuten mediteren om jezelf terug te trainen, ik begeleid je graag via dit filmpje

Ook zin om deze laatste maanden van ’t jaar ook net iets bewuster in te gaan op digitaal vlak? Enjoy het experimenteren! En vind vooral wat voor jou werkt. Dat hou je toch ’t langste vol.